Меню
2 березня - 165 років від дня народження Шолом-Алейхема, одного із найвідоміших класиків єврейської літератури
2024-02-29

E:\Письменники\СВІТОВА література\Шолом-Алейхем\2345.jpg

Шолом-Алейхем (Соломон Нохумович Рабінович) (1859-1916) — один із найвидатніших і найпопулярніших єврейських письменників-класиків. У перекладі з мови ідиш «Шолом Алейхем» означає: «Мир вам!». Вибір цього псевдоніма був невипадковим, адже твори Шолом-Алейхема – повісті, романи, новели, оповідання, п’єси – із щирою посмішкою йдуть до читачів, як слова вітання і доброзичливості, вчать людей стійко переборювати найважчі випробування в житті. Критики порівнюють Шолом-Алейхема з Марком Твеном за схожість стилів письменників та любов до літератури для дітей. Пізніше, при зустрічі, Марк Твен зауважив, що вважає себе американським Шолом-Алейхемом.

Шолом-Алейхем одним з перших зважився писати на ідиші, поповнивши культурну скарбничку цієї мови дитячими і дорослими книгами, які до сих пір є  улюбленими для  читачів будь-яких націй і вікових груп. Літературна спадщина письменника становить 52 томи, ряд творів з них перекладені 67-ма мовами світу.

Особливо близькою йому була Україна, де він народився і провів більшу частину свого життя. Українським колоритом насичена вся творчість письменника. Головні герої його творів – це типові українські євреї. Саме Шолом-Алейхему вдалося описати життя і традиції євреїв, підкресливши мудрість і почуття гумору цього народу. Завдяки його творам багато людей за кордоном взагалі вперше почули про Україну.

До ювілейної дати від дня народження видатного класика єврейської літератури у читальному залі бібліотеки коледжу презентовано тематичну викладку «Народний письменник – Шолом-Алейхем». Запрошуємо наших читачів ознайомитися з творчим надбанням письменника.

E:\Письменники\СВІТОВА література\Шолом-Алейхем\изображение_viber_2024-02-19_11-49-28-853.jpg

page-up