Меню
Тематичний вечір «Художня спадщина Тараса Шевченка»
2024-02-27

Тарас Шевченко був не тільки геніальним письменником, але й визначним художником. Поетична спадщина Кобзаря налічує понад 240 творів, а живописна – близько 1200 робіт (олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків). Сама вже кількість цих творів свідчить, що малярству Тарас Григорович приділяв велику увагу.

Розкриттю багатогранного таланту великого Кобзаря було присвячено тематичний вечір «Художня спадщина Тараса Шевченка», який провела 26.02.2024 викладачка циклової комісії філологічних та природничих дисциплін Олена Пасічна зі здобувачами освіти 2 курсу (група 3-028) відділення «Загальноосвітня підготовка».

Велику увагу приділяв художник зображенню сільських краєвидів і пейзажів. Любов до рідного краю найкраще передана в пейзажних малюнках 1843-1847 рр. У цей період у творчості митця провідне місце займає саме архітектурний пейзаж, що пов’язано з роботою Шевченка на посаді художника в Київській археографічній комісії, за завданням якої він виїздив на Полтавщину та на Волинь для малювання пам’яток старовини й мистецтва.

Тарас Шевченко відомий нам і як портретист. Портрети – один з найвизначніших як кількісно, так і за своєю художньою цінністю розділів мистецької спадщини Тараса Шевченка.

До жанру портрета Тарас Шевченко звертався протягом усього життя. Він писав портрети у різній техніці живопису та графіки. З високою майстерністю виконано «Портрет Ганни Закревської», «Портрет дівчини з собакою», «Портрет дітей В. М. Репніна», з якими ознайомилися здобувачі освіти.

Створені ним образи відзначаються невимушеністю, природністю, вдалою композиційною побудовою і свіжістю барв, намаганням дати психологічну характеристику людині.

У художньому доробку Тараса Шевченка є і автопортрети, які він любив малювати. Протягом життя художник створив близько 60 автопортретів.

Ознайомлення з художньою спадщиною Тараса Шевченка допомагає здобувачам освіти осягнути велич його таланту, оскільки мистецький доробок Кобзаря є скарбом української і світової культури.

page-up