Меню
21 лютого – Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day)
2024-02-20

Відзначається щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про підтримку й захист мовної та культурної багатоманітності було проголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО (26 жовтня – 17 листопада 1999 року, Париж).

Це всесвітнє свято засноване з метою сприяння багатому культурному й мовному різноманіттю. Наголошено, що багатомовність дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію та культуру, але й виробити якнайширші підходи у сфері взаєморозуміння та людяності, що активно служить зміцненню солідарності, терпимості, розширенню взаєморозуміння, діалогу.

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу. Без своєї рідної мови, самобутньої культури немає народу, бо вона є важливим носієм цінностей, знань, які передаються від покоління до покоління. Саме тому це свято має ще й назву Міжнародний день материнської мови, яка нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

З нагоди святкування Міжнародного Дня рідної мови у бібліотеці коледжу розгорнуто тематичну книжкову виставку «Рідна мова для нас є скарб з усіх скарбів!»

page-up