Меню
22 грудня - 190 років від дня народження Марко Вовчок (1833—1907) - відомої української письменниці та перекладачки
2023-12-21

190 років тому народилася видатна українська письменниця, майстриня психологічного оповідання, казкарка, перекладачка та мандрівниця - Марія Олександрівна Вілінська, більш відома під псевдонімом Марко Вовчок. Уславила своє ім’я як авторка творів про історичне минуле України, зокрема кріпаччини та поневоленого стану жіноцтва часів панщини.

Марко Вовчок була особистістю цікавою та непересічною. Життя письменниці було насичене не тільки творчістю, а й багатьма цікавими фактами :

1. На початку другої половини XIX сторіччя Марія Вілінська була єдиною представницею прекрасної половини людства на теренах української літератури та стала першою жінкою яка наважилася писати під чоловічим псевдонімом.

2. Існують кілька версій виникнення псевдоніма Марко Вовчок. Перша - за сімейними переказами, псевдонім утворився від імені засновника роду - козака Марка, прозваного «Вовком». Друга версія - псевдонім народився з вуст Пантелеймона Куліша, який з'єднав прізвище чоловіка Марії з її «вовчкуватістю» в спілкуванні. Сама ж Марко Вовчок це прізвисько ненавиділа.

3. Сучасники Марка Вовчка відзначали неабияку вроду літераторки. Цікаво, що Тарас Шевченко теж оцінив красу Марії Олександрівни та неодноразово про неї говорив. Зберіглася така цитата: «Яке піднесено-прекрасне створіння ця жінка!» До того ж, не один вірш, який вийшов з-під його пера, був присвячений авторці «Народних оповідань».

4. Марко Вовчок була дуже освіченою жінкою, поліглотом. Вона володіла багатьма мовами, в тому числі: англійською; польською; чеською; німецькою; українською. Це неповний перелік. З дитинства вона спілкувалася російською та модною того часу французькою мовою.

5. Майже 40 років письменниця була постійним співробітником журналу «Magasind` Educationetde Recreation», де друкувався Жюль Верн.

6. Повість «Маруся» отримала нагороду Французької Академії і була перекладена багатьма мовами. Зокрема, на французькому повість вийшла в газеті «ЛеТепс».

7. Це єдина письменниця середини ХІХ століття, яка змогла заробляти собі на життя і утримувати сина за допомогою пера.

8. Марко Вовчок ніколи не заперечувала вигадки про себе і не спростовувала привселюдно помилки щодо її біографічних даних. Письменниця була впевнена, що біографію людини варто писати тільки після його смерті. Вона ніде не друкувала свого портрета до 1902 р. Вперше портрет Марії Олександрівни був опублікований у другому томі відомої антології «Вік», виданої в Києві на честь сторіччя нової української літератури.

Марко Вовчок, або Марія Вілінська увійшла в історію української літератури як вольова, розумна та талановита жінка, а її твори — цінна частина вітчизняної культури.

З нагоди ювілейної дати з дня народження цієї визначної письменниці у бібліотеці коледжу підготовлена виставка-персоналія «Марко Вовчок – чарівниця слова». До уваги читачів – матеріали про життя і творчість однієї з найталановитіших українських письменниць та книги з її найкращими творами, що не підвладні часу.

page-up