Меню
120 років від дня народження Івченко О. Г. – видатного українського вченого та конструктора авіаційних двигунів
2023-11-23

Івченко Олександр Георгійович (1903 – 1968) – видатний український вчений, конструктор авіаційних двигунів, академік АН УРСР (1964), засновник та Генеральний конструктор Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес». Під керівництвом Івченка створено ряд поршневих, турбогвинтових та турбореактивних двигунів для літаків і вертольотів Ан, Іл, Як, Бе, Мі, Ка та інші. За успішну діяльність в області створення нових зразків авіаційної техніки неодноразово був відзначений Державними преміями, орденами та медалями.

Ім’я та діло легендарного конструктора не забуті і пам'ять про нього живе і сьогодні. Івченко О.Г. виховав численні кадри конструкторів та інженерів, які нині працюють у багатьох конструкторських бюро, на заводах та інститутах авіаційного двигунобудування.

Авіадвигуни, розроблені конструкторським бюро «Івченко-Прогрес», сьогодні застосовуються на 60 типах літальних апаратів у більш як 100 країнах світу.

Окремим напрямом діяльності запорізьких моторобудівників стала започаткована Олександром Івченком програма, що мала на меті перенесення авіаційних технологій до наземних застосувань. Ця програма розпочалась зі створення та широкомасштабного промислового випуску в 50-х роках бензопили "Дружба". 

До ювілейної дати від дня народження Олександра Івченко у бібліотеці коледжу розгорнуто виставку-персоналію «Олександр Івченко – легендарний конструктор». З представлених матеріалів можна дізнатись про життя та трудову й винахідницьку діяльність цього талановитого вченого та авіаконструктора.

page-up