Меню
Просвітницька акція «МОВА МАЄ ЗНАЧЕННЯ» (перегляд кінострічки «Соловей співає...»)
2023-11-14

У межах Тижня української мови та літератури, організованого викладачами циклової комісії філологічних та природничих дисциплін, відбулася просвітницька акція «МОВА МАЄ ЗНАЧЕННЯ: перегляд кінострічки «Соловей співає...» (організатори – Аліна МАРЧЕНКО, Альона ПИВОВАР).

Чому виникла саме така ідея?

Чимало громадян України відмовляються спілкуватися українською мовою, чомусь відчувають спротив або відразу… Фільм «Соловей співає» у добрій та неагресивній тональності намагається розвінчати міти, штучно вбудовані у свідомість українців протягом десятиліть (а той століть,) аби зруйнувати нашу національну ідентичність, перетворюючи на таврованих чужою мовою невільників.

Скриншот з фільму «Соловей співає»

Авторка ідеї, сценарію і продюсер Леся Воронюк та режисер-постановник Сергій Кримський поділилися, що ідея стрічки «Соловей співає» виникла у 2014 році, коли розпочалася війна на Донбасі.

Саме тоді, один з українських захисників розповів історію про те, як під час битви осліп і не міг зрозуміти, де знаходиться. Коли до нього хтось наближався, він був готовий вбити, допоки не почув «СвоЇ», а не «СвоИ» .

Мова має значення.

Фільм буде цікавим і стане важливим для тих, хто розуміє чи намагається ще більше дослідити мовне питання, свою ідентичність. У стані інформаційної війни, коли ворог зазіхає на найважливіше, ми маємо чітко розуміти, хто ми є і за що боремося. Адже знання власної історії не дозволить нами маніпулювати.

Аби створити теплу та невимушену атмосферу, учасників просвітницької акції пригостили смаколиками та гарячими напоями.


page-up