Меню
Звіт роботи ІІІ Регіональної науково-практичної онлайн-конференції «Академічна доброчесність: основи теорії та практики»
2023-11-10

D:\Pictures\изображение_viber_2023-11-09_16-28-20-346.jpg

9.11.2023 р. на базі Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький фаховий коледж Національного авіаційного університету» в рамках була проведена ІІІ Регіональна науково-практична онлайн-конференція «Академічна доброчесність: основи теорії та практики».

Конференція має на меті обговорення, виявлення та пошук шляхів вирішення найактуальніших питань на шляху впровадження принципів академічної доброчесності та обмін практичним досвідом щодо сприяння формування високого рівня академічної культури усіх учасників освітнього процесу.

З привітальним словом до учасників конференції звернувся начальник Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький фаховий коледж Національного авіаційного університету», доктор технічних наук, професор, заслужений працівник освіти Анатолій Олександрович Андрусевич: «Щиро вітаю всіх учасників ІІІ Регіональної науково-практичної онлайн конференції «Академічна доброчесність: основи теорії та практики»! Уже запроваджено традицію проведення конференції в стінах нашого закладу освіти. Хочеться акцентувати Вашу увагу на важливості врахування принципів академічної доброчесності при створенні навчально-методичного забезпечення. Це є необхідною основою для проходження акредитації освітніх програм. Актуальним для викладачів та здобувачів вищої та фахової передвищої освіти є питання плагіату й неправомірних запозичень у навчально-методичних матеріалах. Відтак бажаю всім усебічно розкрити особливості дотримання академічної доброчесності в освітній та науковій діяльності».

Під час роботи конференції відбулося слухання і обговорення наступних тем: «Унормування академічної доброчесності» Я. Гринчук (ВСП «КРФК НАУ»); «Практичні аспекти мотивування до академічної доброчесності як запорука якісного навчання конкурентоспроможного медичного працівника» Л Акуліна (КЗ «КФМК» ДОР»); «З досвіду виховання академічної доброчесності у здобувачів освіти» О. Ляхова, Н. Ляхова (ВСП «ПФК КНУ»); «Рецензування кваліфікаційних робіт здобувачів освіти» О Пасічна (ВСП «КРФК НАУ»); «Академічна доброчесність і штучний інтелект: пандемія чи приховане зло?» Б. Федорчук, А. Іпакян, Н. Олянюк (ВСП «ПФК КНУ»); «Мотивація до академічної доброчесності здобувачів освіти в умовах дистанційного навчання» А. Кольчак (ВСП «КРФК НАУ»); «Порушення академічної доброчесності як суспільна проблема» Ю. Морозенко (ВСП «КРФК НАУ»); «Причини плагіату в роботах здобувачів освіти» В. Ведьорін (ВСП «КРФК НАУ»); «Право інтелектуальної власності» С. Асмолов (ВСП «КРФК НАУ»); «Плагіат як крадіжка» А. Капелюшна (ВСП «КРФК НАУ»); «Дотримання академічної доброчесності викладачами КРФК НАУ в умовах дистанційного навчання» Л. Висоцька (ВСП «КРФК НАУ»); «Академічне шахрайство в освітньому середовищі» Н. Чутова (КЗ «КФМК» ДОР»); «Історія становлення поняття «інтелектуальна власність» Ю. Безугла, Д. Карпова (НУЦЗУ).

Викладачі продемонстрували свій досвід роботи у сфері сприяння академічнійдоброчесності в освітньому середовищі та шляхи подолання не доброчесності. Палка дискусія розгорнулася щодо заборон, як методу забезпечення академічної доброчесності, результатом якої стало розуміння про необхідність пошуку шляхів унеможливлення недоброчесної поведінки та перевага позитивного мотивування у напрямку становлення високого рівня академічної культури.

Актуальні розвідки продемонстрували здобувачі освіти. Продемонстрували схвильованість проблемою плагіювання, списування. Окреслили причини схильності до не доброчесності та надали власні пропозиції її подолання.

Група сприяння академічно доброчесності висловлює щиру подяку учасникам конференції та усім дотичним до її організації та проведення.

page-up