Меню
28 вересня – 105 років від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського, українського педагога, гуманіста, мислителя
2023-09-27

Василь Олександрович Сухомлинський (1918 – 1970) –– заслужений учитель України, кандидат педагогічних наук (1955), член-кореспондент Академії педагогічних наук фахівець у галузі теорії та методики виховання дітей у школі й родині, педагогічної майстерності, управління навчально-виховним процесом у школі. Понад 20 років був директором Павлиської середньої школи. Праці В. Сухомлинського є надбанням не тільки національної духовної культури, а й світової педагогіки.

Основні ідеї Василя Сухомлинського: любов до дітей; розвиток творчих сил особистості в умовах колективної співдружності з опорою на цінності, інтереси й потреби дитини; значущість природи в навчанні й вихованні дитини («зелені класи»); демократичні підходи в навчанні й вихованні; емоційне сприйняття процесу навчання («радість пізнання»); демократизація механізмів управління у школі.

Творчий доробок Василя Сухомлинського переконливо доводить багатогранність його педагогічних поглядів і загальну цілісність педагогічного мислення: 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок для дітей. Твори педагога перекладено 59 мовами світу.

Педагог здобув визнання у педагогічних колах ще за життя, але справжнє поцінування прийшло до нього після смерті. Василя Олександровича немає з нами вже 53 роки, проте і сьогодні його думки про цінність особистості, значення моралі, духовності, формування культури почуттів лишаються актуальними. Праці директора сільської школи допомагають у повсякденній роботі тисячам педагогів світу. Сухомлинський і досі цікавий не лише як класик педагогічної науки, а й як особистість.

З нагоди 105-річчя від дня народження цього видатного українського педагога у бібліотеці коледжу експонована виставка-персоналія «Сухомлинський – великий педагог сучасності». До уваги читачів – матеріали про життя і творчість Василя Сухомлинського та книги з його найкращими творами.

page-up