Меню
28 вересня – 220 років від дня народження Проспера Меріме, видатного французького драматурга, новеліста, романіста, історика та етнографа
2023-09-27

Проспер Мериме в кратком изложении

Проспер Меріме (1803-1870) — відомий французький письменник, драматург, історик, етнограф, активний громадський діяч. Автор барвистих новел, повістей і п'єс, які поєднують у собі риси романтизму й реалізму. Спираючись на широкі знання і враження, отримані під час подорожей, прагнув у своїх творах показати самобутність і цінність культур інших народів, наблизити їх до читача. Створив плеяду яскравих, впізнаваних і живих образів, котрі й сьогодні продовжують жити на сценах театрів, у кіно та в серцях шанувальників його творчості.

Проспер Меріме виявляв великий інтерес до визвольної війни українського народу, займаючись насамперед історією запорозького козацтва, а також її популяризацією в провідних французьких виданнях, як-от «Огляд двох світів», «Всесвітній порадник» тощо. Називав українських козаків «історичним народом», а Запорозьку Січ — «республікою запорожців». Аби підкреслити пріоритет своїх українознавчих уподобань, іменував себе «козаком». Публікації Меріме стали підсумковими у французькій історіографії України за два попередні століття.

Звичаї, побут, військова діяльність українських козаків відтворив у своїй п'єсі «Перші кроки авантюрника» (1852). Важливу віху в наукових розробках Меріме позначила праця «Козаки України та їхні останні гетьмани» (1854), в якій висвітлено суспільний устрій запорожців, їх роль в історії України, Росії й Польщі, діяльність Богдана Хмельницького та Івана Мазепи.

Згодом 1863 року Меріме опублікував спочатку у часописі «Журнал учених», а потім у 1865 році у книзі «Козаки минувшини» есе «Богдан Хмельницький», написаний переважно на матеріалах однойменної монографії Миколи Костомарова. Високо оцінюючи в ній політичний і військовий талант гетьмана, Меріме поставив у заслугу «цьому великому мужу» те, що він «зумів затримати Україну вільною від іноземного ярма впродовж десяти років». Після згаданого перевидання есе про Хмельницького у книзі «Козаки минувшини», 1869 року Сенат Франції навіть розглянув петицію про запровадження вивчення української історії у французьких школах.

Меріме володів українською мовою, приятелював з Марком Вовчком та навіть робив спроби перекладу її творів, зокрема оповідання «Козачка».

З нагоди 220-річчя від дня народження цього видатного письменника у бібліотеці коледжу експонована виставка-персоналія «Проспер Меріме – Великий майстер французької новели». До уваги читачів – матеріали про життя і творчість видатного поета та книги з його найкращими творами.

page-up