Меню
21 вересня – Міжнародний день миру
2023-09-21

Міжнародний день миру встановлений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН від 30 листопада 1982 року з метою зміцнення миру в усьому світі, припинення вогню, відмови від насильства та підвищення обізнаності про мир серед населення усього світу.

Підтверджуючи відданість України ідеалам миру та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН, згідно з Указом Президента України із 2002 р., в країні було засновано національне державне свято - День миру, яке щорічно відзначається 21 вересня у Міжнародний день миру.

Генеральна Асамблея ООН закликає всі народи та держави скласти зброю та дотримуватись перемир’я протягом хоча б 24 годин. За традицією День миру розпочинається з удару в Дзвін Миру, який знаходиться у західній частині саду перед будівлею Секретаріату.

Символом Міжнародного дня миру є білий голуб з оливковою гілкою, який після Другої світової війни почали називати “голубом миру”. Її творцем є Пабло Пікасо. Вперше цей символ представили 1949 року на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що відбувався у Парижі.

Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма державми, народами. Мир – це не просто складання зброї, а набагато більше. Мир – це про світ, у якому ніхто не вмирає через чиїсь прагнення захопити більше територій та підкорити собі більше народів. Мир – це коли земля не здригається від бомб та ракет. Мир – це жити у світі, в якому люди ставляться з гідністю один до одного незалежно від раси, переконань та поглядів. Мир – це коли діти можуть обійняти свої батьків, а у небі летять лише птахи. Мир – це не лише думати й говорити про нього, а й щось робити для цього.

На сьогодні для нашої держави свято День миру є особливо значиме і бажане. Кожен свідомий українець мріє про якнайшвидше припинення війни, про мирне небо над головою, про повернення рідних, близьких, друзів, про світле майбутнє свої дітей…

Бібліотекою коледжу до цієї святкової дати експонований інформаційний стенд «Хай буде мир на всій Землі».

page-up