Меню
28 червня - День Конституції України
2023-06-26

День Конституції України щороку відзначається 28 червня. Цього дня ми вшановуємо головний закон нашої країни, який гарантує права та свободи українців, закріплює наші обов'язки перед державою та визначає наш шлях як країни.

Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію. У червні 1996 року депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію України. Це сталося на п'ятий рік після проголошення незалежності. Народні обранці працювали усю ніч з 27 на 28 червня — загалом безперервно 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися 315 парламентарів.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

З того часу у дату прийняття головного закону 28 червня щорічно відзначається День Конституції України. Цей день визнаний важливим символом незалежності та демократії країни. Це свято нагадує громадянам про їхні права та обов'язки, а також підкреслює важливість збереження конституційних цінностей та принципів, які лежать в основі української держави.

В рамках святкування Дня Конституції України працівниками бібліотеки представлено інформаційно-книжкову виставку «Конституція – гарант незалежності», яка відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціоналізму.

.

page-up