Меню
Зустріч із криворізьким краєзнавцем Лазаровим Г.Б. «Історія криворізьких селищ у роботах краєзнавця Генадія Лазарова»
2023-05-22

изображение_viber_2023-05-18_14-10-03-927

16 травня в бібліотеці коледжу, в рамках тижня історії та краєзнавства було проведено зустріч із криворізьким краєзнавцем Лазаровим Г.Б. Зустріч була організована викладачем ЦК СГД Бошковою В.О. у співпраці із бібліотекою коледжу напередодні святкування 248 річниці від заснування нашого рідного міста Кривого Рогу.

На зустрічі були присутні здобувачі освіти, викладачі циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін В. Бошкова, Л. Грипас, О.Коваленко О. Саітгареєва, завбібліотеки коледжу О. Говорова, працівники коледжу.

Геннадій Борисович Лазаров – криворіжець у сьомому поколінні, підполковник у відставці, працював у нашому навчальному закладі (вставити –ким, в який період), який нині з захопленням займається вивченням історії Кривого Рогу, топоніміки рідного міста. Його творчий доробок налічує вісім книг, серед яких три книги про історію авіації Криворіжжя, нариси історії військового циклу у «КРАУСі» та книги спогадів про історію міста. Краєзнавець власним коштом видав чотири книги про історію селищ Карачуни, Карнаватку, МОДР та Змичку. Проте матеріалів, що були зібрані під час досліджень, вистачило ще на одну книгу.

Матеріали книг подано в ракурсі висвітлення подій на тлі повсякденного життя мешканців Кривого Рогу та історичних процесів, що відбувалися в Україні. Краєзнавчі розвідки автора охоплюють майже весь період існування селищ – від сивої давнини до сьогодення. Події висвітлюються на тлі історичних процесів та повсякденного життя міста та країни. Читачам пропонується ознайомитися зі спогадами старожилів, прочитати деякі дописи з газет Херсонської та Катеринославської губерній та міської газети «Червоний гірник», що стосуються обох селищ. Особливу зацікавленість викликала розповідь краєзнавця про появу та походження назви «Змичка», про повітряно-десантні війська на Криворіжжі, про заснування та будівництво нашого навчального закладу. Книги краєзнавця Лазарова Г.Б. сприяють вихованню у здобувачів освіти любові до рідного міста, поваги до славетних творців його історії, викликають почуття поваги до давнього минулого та прагнення до захоплюючих подорожей для наступних досліджень.

C:\Users\111\Desktop\изображение_viber_2023-05-18_14-10-03-794.jpgC:\Users\111\Desktop\изображение_viber_2023-05-18_14-10-04-074.jpg

Голова циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін Коваленко О. Ф.

page-up