Меню
18 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ВИШИВАНКИ
2023-05-17

День вишиванки - це Всеукраїнське свято, присвячене українській національній культурі й традиціям. Попри свій відносно молодий вік воно вже набуло широкої популярності та стало традиційним. Одним з найяскравіших дійств свята стали паради вишиванок, які з 2008 року проходять майже у всіх великих українських містах. Святкові акції, присвячені українській вишитій сорочці, проходять не лише в Україні, а й далеко за її межами - у країнах Європи, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії...

Українська сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою, протягом багатьох століть була в нашій країні як елемент повсякденного та святкового одягу. Перші зразки вишивки на території України з'явилися ще за доби скіфів - у VII-III століттях до нашої ери.

З часом вишиванка стала одним з ключових елементів українського національного вбрання. У ХІХ столітті класик української літератури Іван Франко почав поєднувати вишиванку з сучасним йому європейським костюмом, започаткувавши подібну моду серед свого оточення. Іван Франко зробив вишиванку елементом міської моди. У 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок. Українські орнаменти зачарували найвибагливіших модниць, а в Україні розпочалися перші наукові дослідження вишивки.

Вишиванка – бренд сучасної України. З відродженням незалежності нашої держави вишиванки почали знов поступово з’являтися у гардеробі українців – не лише як святковий, але й повсякденний одяг. Нині елементи української вишивки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та будинки моди.

До цього святкового дня працівниками бібліотеки коледжу оформлено інформаційний стенд «Вишиванка – символ національної свідомості українців».

page-up