Меню
Навчально-виховний захід викладача ЦК СГД Коваленка О.Ф. на тему: «Кривий Ріг історія становлення, дореволюційний період»
2023-05-15

C:Users111DesktopТ1.PNG

Формат проведення: онлайн (GoogleMeet);

інформаційний дайджест

Час проведення: 15 травня 2023 року

гр. 3-012, 3015

Мета проведення:

  • зацікавити дітей вивченням та дослідженням історії рідного міста;
  • розширити знання здобувачів освіти про Кривий Ріг;
  • виховувати позитивне ставлення у здобувачів освіти до культури і традицій рідного міста, зацікавленість щодо розширення своїх знань про Кривий Ріг.

Прямуючи якимось з основних шляхів, на в’їзді до Кривого Рогу, подорожувальник зустріне стелу, що складається з назви міста, герба – центральним елементом якого є козацька порохівниця-ріг, та вказівки: «місто засновано в 1775 році». Вже з першого моменту зустрічі населений пункт вказує на своє козацьке походження (на яке, втім, підсвідомо натякає і сама його назва).

У другій половині 1770-х років, поблизу поштової станції в урочищі Кривий Ріг виникла державна слобода, яка незабаром стала селом.

Хоча легендарним засновником Кривого Рогу вважається козак Ріг, історія знає цілком реальну і конкретну особистість засновника – Петра Калнишевського «На Саксагані в Кривому Розі залишити 5 козаків і 10 коней», – йдеться в указі. У документі стоїть дата – 27 квітня 1775 року, вона і вважається офіційним днем народження Кривого Рогу.

Кривий Ріг до 1880-х був напівселянським світом, поки не було знайдно поклади заілзної руди.

C:Users111Desktopт3.PNG

Олександр Поль був далеким родичем гетьмана Павла Полуботка. Можливо, саме цей факт сприяв створенню Олександром Полем однієї з найбільших на теренах Дніпропетровщини колекцій предметів періоду Запорозької Січі. 

Навчаючись в університеті, Поль вивчав документи та праці про історію корисних копалин Криворіжжя. Наприкінці 18 століття тут проводили експедиції та дослідження Йоган Гюльденштедт, Василь Зуєв, Петер-Симон Паллас та інші дослідники. Саме адъюнкт Василь Зуєв, а потім гірничий інженер Василь Піленко виявили і задокументували конкретні поклади залізної руди на Криворіжжі в різних місцях на Саксагані та Інгульці - пише дніпровський історик Віктор Заруба.

Не знайшовши підтримки у чиновників, Поль вирішив сам реалізувати свій план. 29 червня 1873 року титулярний радник Олександр Поль уклав угоду із сільською громадою містечка Кривий Ріг про орендування у неї всієї непридатної для землеробства землі на 30 років. Для отримання грошей під цю програму Полю прийшлося закласти майже все своє майно.

Наприкінці 1881 року Олександр Поль купив біля Гданцівки землю для створення власних копалень. Тут також були одні із найбільших місць покладів залізної руди

C:Users111Desktopт4.PNG

Наприкінці лютого 1881 року О. Поль із групою французьких підприємців заснував «Акціонерне товариство Криворізьких залізних руд» зі штаб-квартирою у Парижі. 

C:Users111Desktopт5.PNGУ тому ж 1881 році, за активної участі О.М. Поля, французьке  «Акціонерне товариство Криворізьких залізних руд» відкрило першу в басейні Саксаганську рудню. В травні почався видобуток руди. Зі звіту О.М. Поля в Париж: «З рудні «Саксаганської», що в Дубовій балці, за 1881 рік видобуто 555 тис. пудів руди. Ціна за пуд становила 2 копійки. Руду купує лише одне «Новоросійське товариство Юза». Основний і єдиний вид доставки – коні й воли. Відстань від Кривого Рогу до заводу понад 400 верст. Для покриття боргів продавати в мене вже нічого». Того ж року акціонерне товариство розпочало активну скупку і оренду нових рудоносних ділянок і розвідки.

«Залізна лихоманка» сприяла розбудові та зростанню міста, з поселення Кривий Ріг став містом – промисловим містом.

Вашій увазі інформаційні матеріали на тему - Кривий Ріг історія становлення, дореволюційний період

page-up