Меню
105 років від дня народження Олеся Гончара - видатного українського письменника, літературного критика, громадського діяча.
2023-04-03

3 квітня 2023року виповнюється 105 років від дня народження Олеся Терентійовича Гончара (1918-1995) – видатного українського письменника, літературного критика, громадського  діяча, Лауреата Сталінської премії (1948), першого лауреата республіканської премії ім. Шевченка (1962), голови Спілки письменників України, академіка НАН України, Героя України (2005, посмертно).

Письменник знаменував в українській літературі цілу епоху, позначену війною, післявоєнною руїною та поступовим відродженням країни. Він відтворив усі найважливіші події життя Батьківщини у своїх романах, давши читачеві змогу прожити разом з його героями буремні воєнні часи та складні часи відбудови. Найвидатнішими творами О. Гончара стали «Прапороносці», «Тронка», «Людина і зброя», «Таврія», «Перекоп», «Бригантина», «Циклон», «Ніч мужності», «Чорний яр» та заборонений на 20 років “Собор”.

  "Мова творів Гончара щедра й багата на відтінки, немов осінь, багата плодами, вона бринить своєю красою і вражає читача художньою довершеністю. У романах письменника немає нічого зайвого, надлишкового, надуманого, тільки класична простота й естетичність. Проза Гончара вражає своєю музичністю, уважністю до кожної фрази та діалогу", - вважають критики.

Олесь Гончар – співець правди. Отримуючи низку нагород та премій від “совєтів” не погоджувався писати хвалебні твори про представників радянської влади, за що отримував листи із погрозами. Коли йому запропонували написати “так, як треба” роман про Українську повстанську армію, він відмовився: “Правду ви мені все одно не дасте написати, а неправду – не хочу!”

«Сама історія запитає кожного з нас у цей день: хто ти? Чи справді вичавив із себе тоталітарного раба, чи здатен відстояти себе як людину, відстояти завтрашній день своєї згорьованої, прекрасної України?» - так у 1991 році у своєму щоденнику написав письменник.

Твори О. Гончара перекладалися на 67 мов, а творчий досвід письменника засвоюється і вітчизняними, і зарубіжними майстрами слова.

До дня народження письменника бібліотека коледжу презентувала інформаційно-книжкову виставку-персоналію «Собор душі Олеся Гончара», до якої увійшли інформаційні матеріали про життя та творчість культурного діяча та книги з його найкращими творами.

  

page-up