Меню
21 березня – Всесвітній день поезії
2023-03-20

«Поезія – це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі.» 

Л. Костенко

E:\Письменники\День поезії\274733561_2274477129369626_8335760363236873808_n-533x400.jpgПоезія – це мелодія душі, найдавніший духовний скарб людства. Вона втамовує душевну спрагу, пробуджує в людині радість життя, любов до краси, входить в наше життя з дитинства і залишається з нами до кінця. Кожний знаходить в ній щось своє, близьке і зрозуміле.

21 березня по всьому світу володарі рими, їх музи і шанувальники відзначають День поезії. Згідно резолюції 30-ї сесії ЮНЕСКО, яка проходила в 1999 році в Парижі, було прийнято рішення щорічно відзначати 21 березня Всесвітній день поезії (World Poetry Day).

У рамках святкування було запропоновано популяризувати поезію як один із видів мистецтва, що дає змогу всьому суспільству знайти і затвердити свою самобутність; формувати у ЗМІ та на різноманітних заходах належний образ поезії, з тим щоб подолати уявлення про неї як про щось застаріле. Мистецтво поетичного слова допомагає формувати і збагачувати внутрішній світ людини, позитивно впливає на її свідомість та підсвідомість, розвиває інтелект, творчі здібності, естетичний смак. Зокрема, це стосується молоді, яка за допомогою поезії зможе відкрити для себе основоположні цінності життя.

В українському календарі Всесвітній день поезії вперше з’явилося у 2004 році і відзначають його на державному рівні. Любов українців до поезії не поступається ані французам, ані англійцям, ані італійцям. Адже самих лише народних пісень по всій Україні записано понад 500 тисяч! А ще були гнівно-журливі твори Шевченка, і революційні рядки Франка, і сентиментальні строфи Лесі Українки, і музичні вірші Тичини, сонети Рильського, пісні Малишка, містичні образи Богдана-Ігоря Антонича та модерні форми поезій Ігоря Калинця… «Поезія потрібна всім — поети так само потребують читачів, як і читачі поетів…» - зазначала Ліна Костенко.
З нагоди Всесвітнього дня поезії у бібліотеці коледжу оформлена тематична книжкова виставка «Поезія – мелодія душі». Представлена література знайомить користувачів бібліотеки з  поетичними збірками видатних українських поетів та зарубіжжя: Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, А.Малишка, М.Рильського, В.Шекспіра, Ф. Гарсія Лорки, А. Міцкевича та ін., які вражають своєю романтичною схвильованістю та щедрістю почуттів.

page-up