Меню
130 років від дня народження Миколи Гуровича Куліша (1892-1937) – видатного українського письменника, драматурга, редактора, громадського діяча.
2022-12-19

Микола Куліш — найталановитіший український драматург XX ст., який належав до трагічної доби «розстріляного відродження». У 1920-х роках він перебував у центрі літературно-мистецького життя, був його активним учасником і творцем. Письменник збагатив українську драматургію новими засобами національно-психологічного письма і створив новий тип національно-політичної драми. Він зумів вивернути «на зовню» душу українця, показати його гідність та недоліки, які виявилися у складних умовах тоталітарної системи. У творчості М. Куліша гармонійно й природно переплелися реалістичне й романтичне, сатиричне та трагедійне начала; вічні загальнолюдські проблеми оригінально витрактовані на актуальному національному матеріалі. У нього Україна, усе українське розглядалось у площині загальнолюдських ідей, проблем, «вічних питань». Його п’єси «Отак загинув Гуска», «Народний Малахій», «Мина Мазайло», «Патетична соната», «Маклена Граса» можуть зацікавити не лише вітчизняного, а й зарубіжного глядача. Тому М. Куліша можна беззастережно поставити поруч із кращими представниками світової драматургії.

Його життєвий шлях було перервано в репресійні 1930-і роки. У 1950-і митця було офіційно реабілітовано, у 1960-і перевидаються його твори, з’являються наукові дослідження про нього. Проте лише за часів незалежної України виникла можливість неупереджено, грунтовно перечитати його драматургічну спадщину, повернути її на сцени сучасних театрів.

З нагоди 130-річчя з дня народження цього талановитого письменника у бібліотеці коледжу підготовлена виставка-персоналія «Микола Куліш – драматург велетенського масштабу». До уваги читачів – матеріали про життя і творчість одного з найталановитіших українських драматургів, чий талант не підвладний часу.

page-up