Меню
Пригоди 3-022, 3-025. Частина 3
2022-11-27

17 листопада в Україні традиційно відзначається Міжнародний день студента. Свято символічне і сповнене сьогодні для нашої держави особливих сенсів.

На жаль, життя українських студентів втратило кольори (між тим, історія свята хай і трагічна, а сповнює віри, сил і впевненості у перемозі добра над злом), тому так сильно хочеться хоч трошки додати світла у їхні будні в такий нелегкий час.

Тож здобувачі освіти груп 3-022 та 3-025 (класний керівник – Пивовар А.В.) влаштували собі маленьке свято, відвідавши боулінг-клуб: привітання та символічні сувеніри, невимушені розмови та жарти, маленькі поразки та великі перемоги знову додали сил, настрою та наснаги.

На їхні усмішки можна дивитися вічно…

Коли сім страйків підряд…

ЦІКАВО. Сучасне свято свого часу коштувало життів викладачів та студентів в окупованій нацистами Чехословаччині: мирна демонстрація, присвячена історичній річниці утворення держави, була перетворена фашистами на жорстоке судилище, внаслідок якого було вбито Яна Оплетала, одного зі студентів медичного факультету празького університету. Похоронна процесія переросла у відкриту і масову акцію протесту.

Почалися арешти. Зранку 17-го листопада 1939-го року, прагнучи придушити бунтівний настрій народних мас, карателі оточили празькі студентські гуртожитки і заарештували понад 1200 студентів, а також деяких представників викладацького складу. Дев’ятеро активістів та студентів цього руху демонстративно стратили в катівнях в’язниці празького району Рузіне без суду. Решта були відправлені в концтабір Заксенхаузен. Побоюючись подальшого опору, за особистим наказом Гітлера всі вищі навчальні заклади Чехії були закриті до кінця війни…

Українська спільнота, відчуваючи глибоку солідарність до принципів демократії приєдналася до цієї міжнародної ініціативи і закріпила в своєму законодавстві День студента, що відзначається 17-го листопада додатковим Указом Президента України від 16 червня 1999 року № 659/99.

З Днем студента!

page-up