Меню
28 червня - День Конституції України
2022-06-28

О 09 годині 18 хвилин 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка увійшла в державне та суспільне життя України, як головний оберіг державності, демократії та свободи.

Конституція – це ядро правової системи, на якому ґрунтується сьогодення і відбувається майбутнє Української держави та її народу. Цей документ є основою для розвитку та зміцнення демократичних, соціальних та правових принципів розбудови нашого суспільства, де людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Україна ухвалила нову Конституцію на п'ятому році незалежності. До цього ж використовувалася стара Конституція УРСР. Від 1991 року було запропоновано 15 проєктів цього важливого документа, а активна робота над ним зайняла три місяці. Прийняття Конституції знаменувало народження вільної держави – України.

28 червня - є єдиним державним святом, яке закріплене у самій Конституції. Стаття 161 говорить: "День прийняття Конституції України є державним святом - Днем Конституції України".

До цього урочистого дня працівники бібліотеки оформили інформаційно-книжкову виставку «Конституція України - Основний Закон держави», яка відображає найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.

page-up