Меню
21 травня - День Європи в Україні
2022-05-18

Text

Description automatically generated

День Європи – це офіційне свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу за рішенням Європейської Ради.

День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили. Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури.

Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Через три з половиною десятиліття на Міланському саміті у 1985 році лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та ухвалили щороку відзначати «День Європи».

З 2003 року в Україні День Європи відзначається у третю суботу травня як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Прикметно, що Україна – єдина держава де День Європи відзначається на державному рівні.

Бібліотека коледжу з цієї нагоди підготувала тематичну виставку «Вивчай Європу – змінюй Україну».

A picture containing text, newspaper, indoor

Description automatically generated

page-up