Меню
8-9 травня - День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
2022-05-05

E:\8-9ТРАВНЯ\8-9 травня.jpg

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Тому надзвичайно важливо згадувати та вшановувати пам'ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також, усіх, хто став її жертвою. Війна це не лише танки, гармати і криваві бої – війна це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Наша пам’ять є запобіжником від того, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися.

Особливе місце в історії тієї буремної доби займає Україна, територія якої була ареною найзапеклішого збройного протиборства двох могутніх держав. Буквально кожен клаптик її землі переораний бомбами, снарядами, перекопаний солдатськими лопатами, рясно политий кров’ю. Вогненний смерч фашистської навали двічі прокотився Україною. Тут відбувалися найжорстокіші битви війни і загинуло чи не найбільше бійців та командирів Червоної армії.

Тож не випадково, що на долю України та її народу випали воістину нечувані страждання і жертви. Упродовж 1939 – 1945 років окупанти винищили понад 8 – 10 мільйонів українців та інших народів, які проживали на нашій землі.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних Націй) і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. На користь високого усвідомлення свого воїнського обов’язку з боку українців свідчить і той факт, що вони посідають друге місце після росіян за кількістю Героїв Радянського Союзу та повних кавалерів ордена Слави.

Українці пам’ятають, яким страшним лихом для людства була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими.

До цих скорботних і пам’ятних дат у бібліотеці коледжу експонується книжкова викладка "Доторкнімося до нашої пам’яті".

E:\8-9ТРАВНЯ\IMG-dded433388a0bf9449d0ee0d50078197-V.jpg

page-up