27.10.2025 у рамках проведення тижня філологічних дисциплін Маша МИРОШНИЧЕНКО й Антоніна ГОРОВА (члени проблемного гуртка «Культура професійного мовлення», керівник – кандидат філологічних наук, доцент Олена ПАСІЧНА) виступили перед здобувачами освіти навчальної групи 7-051.
У певний історичний період в активному словнику українців використовувалися назви понять і предметів, які були характерними саме для цього часу. Тому актуальною проблемою сучасної лінгвістики є історичний аспект дослідження функціонування лексики в мовленні людей тієї чи тієї доби.
Предметом уваги здобувачок фахової передвищої освіти стала тематична група слів зі значенням «назви страв», що пов`язана з особливостями життя й побуту козаків.
У козацьку добу сформувались основи національної української кухні.
У доповіді було розглянуто тематичну групу лексики зі значенням «назви страв» за видами їжі: перші страви, другі страви, випічка, напої.
Козацька кухня вирізнялася різноманітністю. Найбільш популярними першими стравами в козаків були такі: щерба, капусняк і борщ. До них подавали потапці. Смакували козаки й галушками.
З-поміж других страв полюбляли козаки куліш, тетерю, затірку, путрю, лемішку.
Смаколиками в козаків були вергуни, пундики, шулики медові, а улюбленими напоями – узвар та варенуха.
Проведене дослідження дозволяє розширити знання про кулінарні уподобання козаків, що знайшло відображення в їхньому активному словнику. Розглянута тематична група слів зі значенням «назви страв» дає нам уявлення не тільки про особливості української національної кухні, яка сформувалася в козацьку добу, але й про історичний аспект функціонування лексики в мовленні людей цього періоду.







