Меню
21 вересня – Міжнародний день миру
2024-09-20

F:\День МИРУ\378718293_3448614032134327_7845132092473242775_n.jpg

21 вересня світ відзначає Міжнародний день миру, ініційований ООН, як символічне нагадування про важливість діалогу та припинення насильства. Це день, коли людство об`єднується заради спільної мети побудови мирного майбутнього.

Цього дня ООН закликає всі країни тимчасово зупинити військові дії та припинити насильство, хоча б на 24 години. Це символічний крок, який підкреслює, що лише через мирний діалог і переговори можна досягти сталого прогресу й користі для людства. Війни та агресія не можуть бути засобом вирішення конфліктів, вони лише завдають горя і розрухи.

Одним із символів цього дня є Дзвін миру, відлитий із монет, зібраних дітьми з 60 країн світу. На ньому викарбуване просте, але сильне послання: «Хай живе мир у всьому

світі». Дзвін був подарований ООН Японією в 1954 році й тепер щороку лунає двічі: один раз у день весняного рівнодення і другий на Міжнародний день миру. Генеральний секретар ООН особисто дзвонить у Дзвін, щоб символічно оголосити мир усьому світу.

Наразі, в умовах російської агресії в Україні, болючі людські втрати й економічні збитки свідчать про надзвичайну актуальність Міжнародного дня миру, бо ніщо не змушує людей так глибоко усвідомлювати всі переваги мирного життя, як особистий досвід війни у власній країні. Тому цього дня кожна держава має нагадати собі про спільну відповідальність за збереження миру на Землі, про необхідність і можливість розв`язання конфліктів через діалог і мирні засоби.

Бібліотекою коледжу до цієї святкової дати експонований інформаційний стенд «Разом до перемоги і миру».

page-up