Меню
130 років від дня народження О. Довженка – видатного українського письменника, кінорежисера та сценариста
2024-09-13

F:ПисьменникиДОВЖЕНКОvzhenko.jpg

Олександр Петрович Довженко (1894-1956) – видатний український письменник, кінорежисер, сценарист, художник, публіцист, класик світового кінематографа. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1940), народний артист РРФСР (1950). Художній керівник Київської кіностудії художніх фільмів, яка носить його ім`я.

Ввійшов в історію української і світової культури як неперевершений майстер кіно. Кадри з його фільмів входять до багатьох кінохрестоматій світу. Його кіноповісті й фільми, серед яких «Звенигора», «Арсенал», «Земля», і нині вражають весь світ мистецькою досконалістю. За кіноповість «Україна в огні» був звинувачений владою в націоналізмі і висланий до Москви, і вже ніколи не працював на рідній землі, за якою дуже тужив. Це стало найбільшою трагедією великого митця.

Твори О. Довженка сповнені глибоких думок про людину, рідний народ, і навіть з часом вони не втрачають своєї привабливості, дають читачеві наснагу до життя, несуть оптимізм і надію.

З нагоди 130-річчя видатного митця України у бібліотеці коледжу експонована виставка-персоналія «Гомер кінематографії». До уваги читачів – матеріали про життя і творчість видатного письменника й кінематографіста та книги з його найкращими творами.

page-up