Меню
28 червня - День Конституції України
2024-06-27

28 червня українці святкують День прийняття Конституції України. Важким і довгим був шлях нашої держави до справжньої незалежності. Скільки крові і сліз було пролито нашими земляками, щоб сьогодні око нам милував синьо-жовтий прапор і Володимирський тризуб, щоб могли ми вільно, на повен голос заспівати “Ще не вмерла Україна”.

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Конституцію України. Конституція – це основний Закон держави, що має найвищу юридичну силу і встановлює засади політичної, правової та економічної систем держави.

День Конституції України – це одне з найбільш значущих свят нашої країни з точки зору процесу державотворення. День Конституції в Україні святкують у дату прийняття основного закону держави – 28 червня. Ця важлива подія сталася в ніч з 27 на 28 червня 1996 року, на п`ятий рік після проголошення незалежності нашої держави.

Процес прийняття основного закону був непростий: майже добу депутати Верховної Ради не могли дійти згоди і не виходили із сесійної зали. Через 23 години безперервних дебатів 315 народних обранців таки проголосували за прийняття Конституції України. Сьогодні цей день особливо важливий для нас, у часи, коли Україна бореться за свою державність у кривавій війні з російським агресором.

Конституція України – це не лише Закон законів, це – серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності й соборності України!

В рамках святкування Дня Конституції України працівниками бібліотеки представлено інформаційно-книжкову виставку «Конституція – гарант незалежності», яка відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціоналізму.

page-up