Меню
135 років від дня народження Ігоря Сікорського видатного авіаконструктора, творця багатомоторних літаків та гелікоптерів
2024-06-06

Ігор Сікорський

6 червня виповнюється 135 років від дня народження Ігоря Івановича Сікорського (1889–1972) – славетного сина української землі, видатного авіаконструктора, творця перших у світовій практиці авіабудування багатомоторних літаків та вертольотів, розробника перших міжконтинентальних пасажирських авіалайнерів.

Ігор Сікорський належить до числа найвидатніших технічних геніїв XX століття. Його ім`я золотими літерами вписане в історію світової авіації. Зарубіжні авіаконструктори називають Сікорського «вертолітником номер один», і доказом цьому є понад 90 різних почесних призів і нагород, які він отримав впродовж свого життя. Ім`я Ігоря Сікорського є в Національній залі Слави винахідників у США поряд з іменами Едісона, Бема, Фермі, Уайтів, Пастера. Почесна медаль Джона Фріца «За науково-технічні досягнення в галузі фундаментальних і прикладних наук» в авіації була присуджена тільки двом людям – Ігорю Сікорському й Орвіллу Райту.

Україна подарувала світові багатьох видатних людей, обдарованість яких нерідко зараховують до своїх надбань інші держави. Але це, залишаючи осторонь питання пріоритетів, в більшості випадків навіть не має значення, оскільки видатні постаті і їх ро- бота це надбання всього людства. Постать Ігоря Сікорського, який народився наприкінці ХІХ століття у Києві, продовжив свою кар`єру авіаконструктора і авіатора у Санкт-Петербурзі на початку ХХ століття і повністю реалізувався як фахівець і людина в середині ХХ століття у Стратфорді – яскравий приклад такої «міжнародної кооперації». Його діяльність, про багатогранність якої ми тільки сьогодні дізнаємось, безперечно, заслуговує на пошану потомків і послідовників.

Та, хоча фундатор світового гелікоптеробудування Іван Сікорський більшу частину життя прожив не в Україні, а в США, він до кінця своїх днів залишався патріотом рідної землі, а сам себе визнавав українцем.

Життєвий та творчий шлях Сікорського – це для нас дороговказ, взірець цілеспрямованості та відповідальності особистості перед цивілізацією.

До ювілейної дати від дня народження талановитого науковця та авіаконструктора у бібліотеці коледжу презентовано виставку-портрет «Містер Гелікоптер і його творіння». До уваги читачів представлені матеріали про життя та науково-технічні винаходи генія авіації XX століття.

page-up