Меню
4 червня – День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України
2024-06-04

«Війна є лихо та злочин, що поєднує в собі

всі лиха і всі злочини».

Вольтер

Щорічно 4 червня усі цивілізовані країни світу відзначають Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. Цей пам’ятний день запроваджено рішенням Генеральної Асамблеї ООН у 1982 році на одному зі спеціальних засідань із питань Палестини. Мета цього Міжнародного дня – привернути увагу світової спільноти до болю та страждання дітей усього світу, які зазнають фізичного й морально-психологічного насильства під час війни. Війна досить ускладнює, а часто й унеможливлює реалізацію основоположних прав дитини. У військових конфліктах, аморальних терористичних актах, від випадкових вибухів старих снарядів гине велика кількість дітей у всьому світі. Такі страшні події – результат дій дорослих, які, засліплені жагою влади та грошей, не можуть знайти компроміс для припинення конфліктів.

4 червня в Україні День вшанування пам’яті дітей які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Ця дата була встановлена Верховною Радою України 2021 року і збігається з Міжнародним днем невинних дітей — жертв агресії. Це день, коли Україна та світ згадують маленьких українців, чиї життя були обірвані війною. Велика кількість українських дітей примусово депортовані до Росії чи тимчасово окупованих територій. Цей день є нагадуванням про трагедії, які спричинила війна, і про необхідність боротьби за мир.

Запровадження цієї дати – один із кроків боротьби проти свавілля та насильства, що відбувається в період військових дій, нагадування всім міжнародним організаціям, які займаються захистом прав дітей, усім дорослим про відповідальність за долю дітей. За кожним обірваним чи скаліченим життям дитини стоять злочини держави-окупанта, що не мають строку давності.

До цієї сумної пам’ятної дати працівниками бібліотеки коледжу оформлено інформаційний стенд «Діти: безневинні жертви війни».

Не забудемо жодну жертву, не пробачимо ворогові, бережемо світлу пам’ять про кожну дитину!

page-up