Меню
27 травня – 95 років від дня народження Романа Іваничука, відомого українського письменника, громадського та політичного діяча
2024-05-27

Роман Іванович Іваничук (1929-2016) — український письменник, вчитель, громадський діяч, політик, лауреат численних літературних премій та державних нагород, Герой України.

Роман Іваничук за майже пів століття своєї творчої діяльності став автором двадцяти історичних романів, кількох збірок новел, оповідань і повістей. Але найбільшу популярність письменник здобув як історичний романіст. Він належить до найпродуктивніших митців української літератури, адже створив цілу бібліотеку історичного роману: «Мальви» (1968), «Черлене вино» (1977), «Манускрипт з вулиці Руської» (1979), «Вода з каменю» (1982), «Четвертий вимір» (1984), «Шрами на скалі» (1987) тощо. Його романи охоплюють різні історичні часи, різні географічні терени, різні жанрові підвиди історичного роману, чи не всі найважливіші віхи нашої історії, але найголовніша їх ідея ‒ це любов до рідної землі й народу як смислу існування людини.

Особливу увагу й зацікавлення читачів мав історичний роман про Визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького «Мальви» (1968), де автор розкрив тему яничарства, зради й вірності, патріотизму та відступництва. Цей твір викликав категоричне неприйняття, за що Роман Іванович тривалий час був позбавлений можливості публікувати свої твори.

Роман Іваничук не тільки письменник, а й активний, у свій час, громадський і політичний діяч. З кінця 80-х років минулого століття брав активну участь у відродженні українського національного руху та був завзятим творцем нової української політики.

Найкраще вшанування письменника – це перечитування його творів. А в Романа Іваничука є, що читати. Якщо об’єднати усі його романи в один цикл, то вийде один великий роман про історію України, в який автор вклав весь свій талант.

До ювілейної дати від дня народження видатного письменника у бібліотеці коледжу презентовано виставку-персоналію «Роман Іваничук – Майстер історичного роману». До уваги читачів – матеріали про життя і творчість одного з найталановитіших українських письменників історичного роману та книги з його найкращими творами, що не підвладні часу.

page-up