Меню
16 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ
2024-05-15

16 травня – Всесвітній День вишиванки – це свято покликане зберегти споконвічні традиції нашого народу та носіння етичного вишитого українського одягу.

Свято зародилося як студентська ініціатива. Ідею акції у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та іншим студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки.

Спершу вишиванки вдягнули декілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. А вже протягом наступних років свято розрослося по всьому світу. До речі, в жодній країні світу немає свята національного вбрання.

Українську вишиванку часто називають кодом нації. Залежно від історичного регіону України деталі та тематика орнаменту вишиванок відрізняються. Тому за зашифрованими у ній символами можна визначити регіон походження її власника.

День вишиванки набуває особливого значення зараз, коли український народ знову виборює свою свободу і незалежність через повномасштабну російську війну проти України.

Тож давайте 16 травня одягнемо нашу вишиванку, як символ ідентичності та незламності нашого українського духу.

Єднаємось, бо разом ми сила!

А ще з більш цікавими фактами про вишивку та вишиваний одяг ви зможете ознайомитися на стенді, який був оформлений працівниками бібліотеки в холі нашого коледжу.

page-up