Меню
10 порад першокурсникам

Першокурснику завжди важко, тому досвідчені студенти поділилися деяким досвідом виживання:

  1. Проведи розвідку. У перші ж дні дізнайся максимум інформації про розташування аудиторій, свого відділення, бібліотеки, ідальні тощо. Це допоможе тобі швидко орієнтуватись і менше нервувати.
  2. Дізнайся розклад. У перший же день, а ще краще напередодні твоїм обов’язком є довідатися розклад. Як кажуть досвідчені спуденти, розклад – це Біблія студента. А опісля ще кориснішим буде у найкоротші терміни вивчити його: коли яка пара і хто проводить. Знатимеш це – і одногрупники до тебе потягнуться.
  3. Збери інформацію про викладачів. Після ознайомлення з розкладом слід дізнатися дещо і про викладачів. Це надзвичайно важливо: знати хоча б ПІБ та предмет, який читає той чи інший викладач. Це життєво необхідний мінімум. А ще краще знати про викладачів якнайбільше (звички, типові вимоги до студентів, особливості роботи і ставлення до студентів). І потеревенити з одногрупниками буде про що, і особистість викладача стане цікавішою, а найголовніше – допоможе знайти підхід до педагога.
  4. Заведи корисні знайомства. Люди – це ресурс. Викладачі дадуть тобі знання. А хто ж поділиться досвідом студентського життя? Тому слід максимально використати оточення: заприятелюй зі старшокурсниками. Вони вже чимало відчули на собі й із задоволенням поділяться інформацією про студентські лайфхаки.
  5. Навчись вчитися. Якщо досі цього не зробив. Мета навчання в коледжі саме в цьому – навчити тебе працювати з інформацією максимально якісно. Коледж не дасть тобі багаж з обмеженими знаннями, він покаже тобі, що межі знанням немає, і що основну їх частину отримуєш ти сам. Викладачі – лише арбітри, модератори, вони направляють тебе в потрібне русло.
  6. Розстав пріоритети. У будь-якому навчальному закладі є профільні предмети, а є предмети для загального розвитку. Оскільки ти прийшов до ВНЗ, отже, хочеш отримати певну спеціальність. Тому визнач для себе важливість кожного предмета і відповідно розподіли свою увагу на них.
  7. Став питання. Ціль студента – пізнати світ. Тому якщо чогось не знаєш – запитуй. Це абсолютно нормально щось не розуміти й питати у викладачів. Питливий студент – завжди добре! Забудь про незручність, сором’язливість тощо. Не соромно не знати, соромно – не вчитись.
  8. Дізнайся усі плюси студентського квитка. Твій студквиток – це воістину магічний документ. Це знижки на міжміський та міський транспорт, «Дні студента» у кафе, кінотеатрах та розважальних центрах тощо.
  9. Насолоджуйся студентством. Подорожуй, гуляй, знайомся із новими людьми, розважайся і вчись – і цей час, поки ти носиш звання студента, стане золотою добою твого життя.
  10. Будь активним. Або стань таким. Завжди і всюди. У твоїх венах тече не кров, у них тече молодість. Тому будь активним на лекціях, семінарах. Бери участь у студентському житті: усі події, що стаються у нашому коледжі, заслуговують на увагу!

Цікавого та насиченого навчання!

page-up