Меню
Заняття з медіаграмотності «Як визначити та зловити Фейк?»

1 листопада 2023 року на 3 парі, о 11:10 в навчальних групах 3-001 та 311 спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія» було проведено заняття з медіаграмотності  «Як визначити та зловити Фейк?» з дисципліни «Захист інформації у комп’ютерних системах» під керівництвом викладачів ЦК «Професійно-орієнтовних дисциплін та ПЗ» Кожаєв А.В., Новік Т.М.

Ще від початку війни з Україною російська державна пропаганда активно застосовувала фейки в інформаційній війні. З початком вторгнення 24 лютого цього року пропаганда активізувалася з новою силою. Основними її темами є виправдання російської агресії, а також звинувачення української влади та армії у воєнних злочинах.

Один з інструментів такої пропаганди — фото. Зокрема через те, що зображення викликає більше довіри, аніж звичайний текст. Мало того, фотофейки можна зустріти не тільки в російській пропаганді, а й, до прикладу, у так званих «циклічних» фейках, які роками гуляють у соцмережах. У цьому матеріалі пояснюємо, як перевірити фото на справжність.

Почнемо з найпростіших методів. Перш за все варто уважно оглянути фото та звернути увагу на деталі, порівнявши їх із супровідним текстом. До прикладу, впевнитися у відповідності погоді, розташуванню, архітектурі, назвам вулиць, номерам машин. Таким чином можна впевнитися, що фото не зроблене в іншому місці, ніж те, за яким його видають.

Ще один спосіб — перевірка фото через системи пошуку зображень. Найбільш популярна з них — Google. Щоб скористатися сервісом, потрібно клацнути правою кнопкою мишки на зображення, там обрати «Пошук зображення через Google Lens», а у вікні, що відкриється — «Знайти джерело зображення». Після цього відкриється вікно пошуку Google, де можна побачити, де ще це зображення було опубліковане.

При порівнянні зображень бачимо відмінності.

Метою заняття було навчити здобувачів освіти розпізнавати фейкову інформацію та усвідомлювати її, формувати в здобувачів освіти стійкість до можливих негативних впливів інтернет-медіа та соціальних мереж; розвивати критичне мислення щодо інформації, навички для її ефективного пошуку та аналізу, інформаційну та візуальну грамотності; розвивати вміння ідентифікувати фейки та ознайомитися з інструментом для виявлення фейків Google Lens.

page-up