Меню
Харасмент

Що таке харасмент

Харасмент — це наполеглива поведінка людини стосовно іншої, що викликає дискомфорт та роздратування. «Harassment» з англійської означає «домагання». Одна людина порушує особистісні кордони та торкається недоторканності іншої.

Чому виникає харасмент

Така негідна поведінка нерідко зустрічається у робочій обстановці, коли керівництво дозволяє поводитися неналежним чином з підлеглими. Це можуть бути непристойні жарти, підколи сексуального характеру, різноманітні знущання та приниження. Однак цькування часто проявляються й з такими ознаками, як раса, національність, вік, стать, релігія, сімейний стан.

Харасмент виникає через те, що начальник відчуває владу над підлеглими та намагається це всіляко продемонструвати. Проте часто співробітники вбачають у таких цькуваннях звичайну манеру спілкування керівника зі своїми підлеглими, хоча це є прямими проявом насильства.

Як розпізнати харасмент

На перший погляд, відрізнити дружнє ставлення начальника до підлеглих складно. Для цього необхідно відповісти на такі запитання:

  1. Така поведінка стосується лише робочих питань?
  2. Чи немає якогось сексуального підтексту у його словах та поведінці?
  3. Можете сказати, що ви не просто колеги, а й друзі?

Якщо ви досить близькі з керівником, і у вас періодично дружні та робочі відносини поєднуються, то це не харасмент. Пам’ятайте, що всі висловлювання у ваш бік не повинні мати аморальний підтекст та зачіпати вас.

Де харасмент, а де знаки уваги

Знаки уваги можуть траплятися у робочій обстановці. Важливо розуміти, якщо керівник наполегливо залицяється до вас, розраховуючи на взаємність, то його вчинки мають прихований сенс. Знаки симпатії не мають виявлятися постійно. Якщо вам неприємні дії, або у вас виникають проблеми через них, варто ввічливо та коректно сказати про це.

Чим сексуальні домагання відрізняються від звичайного хамства

Іноді харасмент має іншу форму вираження. Це приниження, глузування, грубість, непристойні натяки. З юридичної точки зору харасмент розглядатиметься, якщо перераховані вище дії відбуваються систематично. Хамство як груба, нахабна і різка поведінка проявляється зрідка або зовсім один раз. І якщо за вияв харасменту людина зазнає покарання, то хамство залишиться безкарним.

Чим харасмент відрізняється від насильства

Насильство — це фізична дія із застосуванням сили та насильницький примус людини до чогось. Харасмент буває як фізичним, так і психологічним, коли людині на емоційному рівні неприємні дії, що викликають негативні почуття.

Зустріч з харасментом: де вона найімовірніша

З харасментом зустрітися можна будь-де. Важливо вміти розпізнавати його та правильно реагувати.

На роботі чи навчанні

Найпоширеніші випадки харасменту трапляються на роботі. Начальник дозволяє собі неналежні дії щодо співробітників. На навчанні учень чи студент може відчувати тиск із боку викладачів. Педагог може непристойно висловлюватися, утискати та приставати до учнів.

На вулиці та в громадських місцях

Сексуальні домагання можуть статися навіть на вулиці та публічних місцях. У кафе, у транспорті, у спортзалі, у парку до вас можуть чіплятися незнайомці. Найстрашніше в такому харасменті — беззахисність жертви, адже оточуючі можуть просто ігнорувати прохання про допомогу, і злочин може залишитися безкарним.

Наслідки харасменту

Люди, які зазнавали харасменту, можуть мати тяжкі психологічні травми. Адже вони часто опиняються у безвиході, наприклад, позбавляються роботи або терплять знущання від керівництва. Отримуючи щодня порцію негативних емоцій, людина може:

  • стати дратівливою та агресивною;
  • відчувати докори совісті, нездатність вирішити ситуацію, що призводить до депресивного меланхолійного стану;
  • закритися від інших або відчувати постійну каверзу з боку інших.

Як до цього ставитися

На жаль, багато хто вважає, що краще терпіти знущання. Проте безкарність поведінки агресора часто переходить межу і стає ще більше наполегливою. Щоб у результаті не виникли проблеми, і ви могли спокійно працювати, вчитися та ходити по звичних місцях, варто відразу позначити свою позицію і не миритися з небажаним становищем.

Приклади харасменту

Оскільки харасмент зустрічається скрізь, прикладів непристойних дій існує чимало:

  1. Двозначність у повідомленнях та словах.
  2. Непристойний гумор сексуального змісту.
  3. Недоречні жести (свист, ляпання, підморгування).
  4. Сексуальні висловлювання про зовнішній вигляд.
  5. Торкання та погладжування без згоди.
  6. Безтактні картинки чи відеоролики.
  7. Питання про сексуальну орієнтацію або інтимне життя.
  8. Образи про сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність.

Що робити жертві харасменту

У разі систематичного порушення особистих кордонів людина має розпочати рішучі дії. Відкрито йти на конфлікт складно та страшно одночасно. Спробуйте тактовно пояснити людині, що її вчинки зайві та безпідставні. Не бійтеся говорити прямо і відверто, від цього залежить ваше майбутнє. Можливо, людина несвідомо слідувала своїм емоціям або почує ваші побажання щодо особистісного простору. Якщо ваші слова не подіяли, ви маєте справу зі справжнім харасером, і тоді потрібно шукати допомогу. Це можуть бути більш впливові люди, фахівці, близькі та ті, хто стикався з подібною ситуацією, й ви можете скористатися їхнім досвідом.

Що каже закон

В Україні єдиний документ, який регулює сексуальне домагання, — Закон про рівні права та можливості. Однак довести, що ви стали жертвою харасменту, і порушити кримінальну справу досить складно. Щоб зібрати докази: фіксувати дату, час і зміст приниження. Ви можете записати на диктофон розмову, зафільмувати відео домагання, збирати скріншоти повідомлень. Все це свідчитиме проти агресора, на якого чекає покарання у вигляді звільнення, штрафу за моральну шкоду, арешту, позбавлення волі.

Як уникнути харасменту

Від харасменту не застрахована жодна людина. Зовнішні чинники та поведінка зовсім не впливають на вибір жертви. Але є кілька порад, які можуть допомогти уникнути фізичного та психологічного насильства:

  1. Командна робота. У будь-якій організації згуртованість колективу та взаємоповага матимуть гідний результат. Маючи підтримку та приділяючи увагу цінностям, можна уникнути образ, принижень, лихослів’я, а спільна праця приведе до успіху.
  2. Затвердження корпоративної політики. Це важливо зробити на офіційному рівні: створити регламент компанії та діяти відповідно до нього. Обов’язково включити пункт  про сексуальні домагання, за порушення якого буде покарання, аж до звільнення.
  3. Навчання співробітників. Дотримуватися корпоративної етики завжди складно. Часто в неформальній обстановці люди розслабляються і можуть поводитися негідно. Аби запобігти подібним ситуаціям, співробітники повинні знати свої права та обов’язки, вміти спілкуватися з колегами в будь-яких умовах, не порушуючи кордонів. Для цього можна організовувати зустрічі з фахівцями, які зможуть розповісти про харасмент та його наслідки.

У іншій країні

В іншій державі людина може зіткнутися з харасментом через відмінність віросповідання, зовнішність, особливості культури. Людина може ображати та принижувати звичаї та традиції іншої нації. Часто трапляється, що люди зневажливо ставляться до всіх іноземців, називаючи їх «сексуальним об’єктом», що їх нібито виправдовує у поведінці.

Сьогодні все частіше говорять про харасмент, адже це реальна проблема, що склалася у суспільстві. Якщо вас переслідують на роботі, вулиці, у будь-якому громадському місці, не бійтеся попросити допомоги ще на ранніх етапах у близьких, знайомих, сторонніх. Іноді люди справді не знають усієї ситуації. Розкажіть їм та спробуйте разом знайти вихід із становища.

page-up