Меню
Оглядова лекція "Конфліктологія як елемент управління сучасним підприємством" - лютий 2022

10.02.2022 р. викладачем, к.е.н, завідувачем кафедри менеджменту та логістики Смирновою Надією Вікторівною для здобувачів вищої освіти ступеня бакалавра зі спеціальності 073 «Менеджмент» проведено оглядову лекцію «Конфліктологія як елемент управління сучасним підприємством».

Передумовою проведення даного заходу стало:

  • зростаюча роль конфліктології у діяльності кожного окремо взятого економічного суб'єкта господарювання;
  • виокремлення у системі академічної психології окремого розділу, предметом вивчення якого є природа, умови, причини та функції конфліктів, а також організаційно-психологічні методи їх усунення;
  • ознайомлення здобувачів вищої освіти із двома вище зазначеними явищами з метою їх теоретичної підготовки до практичного вирішення конфліктних ситуацій у їх майбутній професійній діяльності.

Конфліктологія є відносно новою міждисциплінарною дисципліною, що виникла на перетині академічного менеджменту, психології, соціології і кадрового менеджменту, завданням якої є розгляд природи, умов і причин виникнення конфліктів в різноманітних самоорганізуючих соціально-економічних системах з послідуючим визначенням доцільності використання наявного інструментарію вирішення конфліктів в кожному окремому випадку.

До того ж, ступінь конфліктності як властивість людської психіки є суто індивідуальною якістю і є частково вродженою, а частково формується в процесі соціалізації особистості, у відповідності до чого можна стверджувати, що приймаючи до колективу нового співробітника, підприємство разом із ним отримує і певний рівень конфліктності у майбутньому.

Але керівник підприємства у більшості випадків не є професійним психологом і не може у достатній мірі провести ефективну співбесіду з претендентом на вакантну посаду з метою визначення його рівня конфліктності і особистісних мотивів трудової діяльності. Такі завдання може вирішити практичний психолог з повноваженнями відбору претендентів на заміщення вакантних посад з послідуючою їх рекомендацією на працевлаштування вищому менеджменту підприємства.

page-up